Stiri si noutati

Stiri si noutati

Revista-FermaŢurcana - din nou REGINA MUNŢILOR la Costeşti

De doi ani de zile, de când s-au impus restricţiile din cauza pestei porcine africane, crescătorii de oi, şi nu numai ei, aşteaptă răbdători să participe la expoziţii de ovine şi de produse tradiţionale, aşa cum se organizau cu câţiva ani în urmă. Tonul deschiderii târgurilor de ovine în acest an l-au dat oierii de la Asociaţia Pro Ovis Maramureş, care au organizat un eveniment pe 29 august a.c. (vezi Ferma nr. 243). A urmat apoi o grandioasă expoziţie, numai de ovine Ţurcane şi de produse tradiţionale, la Apulum Agraria - Alba Iulia, în perioada 20-22 septembrie a.c., apreciată la superlativ de vizitatori. Cu mare nerăbdare şi interes a fost aşteptată şi Sărbătoarea crescătorilor de ovine „Ţurcana - Regina Munţilor” de la Costeşti, judeţul Hunedoara, din data de 29 septembrie a.c.

La data 16 Nov 2019 | 2:03 pm

O luptă inegală cu ploşniţa verde a tomatelor

În ultimii ani, cultivatorii de tomate şi de ardei, fie că vorbim de grădini, fie că vorbim de suprafeţe mai mari, s-au confruntat cu nişte probleme noi, cu care nu s-au mai întâlnit până acum. Concret, din a doua jumătate a lunii august, în grădini au „poposit” nişte ploşnite verzi, urât mirositoare, la prima vedere inofensive. Ulterior, grădinarii au constatat că micile ploşniţe verzi le distrug legumele. 

La data 16 Nov 2019 | 2:00 pm

Molima a lovit din nou - la Sărăţeni, PPA e mai rapidă decât oamenii

Intrarea în comuna Sărăţeni, judeţul Ialomiţa, este marcată de un panou impozant, la baza căruia sunt desenate câteva specii de animale domestice: cai, vaci, oi, păsări şi doi purceluşi rozalii. După ce intri în comună şi stai de vorbă cu primarul şi cu sătenii, afli că şeptelul s-a tot redus, iar din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) nu a mai rămas nici un râmător în coteţele gospodarilor, porcii fiind eliminaţi de autorităţi după reizbucnirea în acest an a unor noi focare.

La data 15 Nov 2019 | 2:32 pm

SCDVV Bujoru este în plin proces de modernizare

Cu cele 700 hectare de teren, din care circa 450 ha reprezintă patrimoniul viticol, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru este una dintre cele mai complexe staţiuni de profil din România, având şi cea mai mare suprafaţă viticolă din sistemul ASAS.  

La data 15 Nov 2019 | 1:25 pm

GESTAŢIA avansată a VACILOR - hrănirea corectă pentru o BUNĂ LACTAŢIE

Ştim că durata gestaţiei la bovine este de nouă luni, timp în care vacile dau lapte şapte luni, iar ultimele două luni sunt considerate ca perioadă de gestaţie avansată. De modul în care este hrănită o vacă în ultimele luni de gestaţie depinde lactaţia următoare, respectiv cantitatea de lapte pe care fermierul o va obţine de la animalul respectiv.  

La data 15 Nov 2019 | 9:11 am

Scăpaţi de BURUIENI fără gram de CHIMICALE

Agricultorii au avut dintotdeauna probleme în lupta cu buruienile. Până la jumătatea secolului al XX-lea nu existau erbicide, iar reducerea gradului de îmburuienare se realiza, în principal, prin măsuri agrotehnice. S-a ajuns în prezent la o gamă foarte diversificată de erbicide, dar acestea pot provoca distrugerea, până la dispariţie, a unor grupe de buruieni, fără a avea în vedere necesitatea biodiversităţii.  

La data 15 Nov 2019 | 9:08 am

Despre IARBA ZEILOR

Care fermă de câmp nu are în cultură porumb? Porumbul (Zea mays, adică iarba zeilor) este sursă de hrană, este materie primă pentru o industrie specifică, este baza unor afaceri fabuloase. Şi ca în orice afacere, „Cine nu deschide ochii, deschide punga!”  

La data 14 Nov 2019 | 12:51 pm

Ziua porumbului - Iaşi

Într-o frumoasă zi de septembrie, societatea Agro-Ilmar SRL din Târgu Frumos, sat Boureni, comuna Balş, judeţul Iaşi, a fost pentru a doua oară consecutiv gazda evenimentului anual "Ziua Porumbului - Iaşi”, cea mai mare întâlnire profesională din zona Moldovei dedicată geneticii şi tehnologiei de cultură a porumbului. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Iaşi, sub egida APPR. Partenerul principal al evenimentului a fost compania Syngenta, iar pe partea de îngrăşăminte s-a colaborat exclusiv cu Azomureş.

La data 14 Nov 2019 | 11:48 am

Să învăţăm din viitor!

În următorii 30-40 de ani, populaţia globală va depăşi 10 miliarde, crescând într-un ritm rapid, în special în Africa şi Asia (+81%), în timp ce suprafaţa de teren arabil disponibil pentru producţia de alimente va scădea la 0,15ha/persoană. 

La data 14 Nov 2019 | 8:54 am

Proiectul SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL a fost prezentat şi la Chişinău

Sâmbătă 9 noiembrie 2019, la Chişinău, a avut loc Conferinţa anuală a Societăţii de Geografie „Gheorghe Năstase” din Republica Moldova, organizată în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, cu Societatea de Geografie din Romania şi cu Mişcarea Ecologistă din Moldova (MEM).

La data 14 Nov 2019 | 7:50 am

Agricultura de PRECIZIE, monitorizată din SATELIT

Airbus Defense and Space şi Climate Corporation (filială a companiei Bayer) şi-au unit forţele într-un proiect cu aplicabilitate în agricultura de precizie. Acordul va permite fermierilor care utilizează platforma FieldView să acceseze date de înaltă rezoluţie privind câmpurile lor, transmise de sateliţii Airbus SPOT 6, SPOT 7 şi Pleiades pe tot parcursul sezonului.

La data 13 Nov 2019 | 10:24 am

EPIGENETICA, tehnică nouă de AMELIORARE a PLANTELOR

Culturi care pot rezista dezastrelor cauzate de schimbările climatice sau care se pot opune bolilor devastatoare? Da! Unele dintre ele au fost deja dezvoltate - inclusiv varietăţi de banane, portocale, grâu şi manioc -, dar cercetările rămân de cele mai multe ori în sertarele laboratoarelor deoarece munca oamenilor de ştiinţă se pierde în desişul birocratic şi al reglementărilor complexe şi, uneori, contradictorii, create de-a lungul anilor pentru a trata culturile modificate genetic (OMG).

La data 12 Nov 2019 | 4:46 pm

Bosch şi BASF îşi extind cooperarea pentru agricultură digitală

• Activităţi comune de cercetare în acelaşi sediu• Aplicare inteligentă pentru utilizarea eficientă şi prietenoasă cu mediul a erbicidelor• Lansare pe piaţă planificată pentru 2021

La data 12 Nov 2019 | 9:41 am

Raport rezultate financiare Corteva Agriscience, trimestrul trei 2019 – Câştiguri mai mari faţă de anul precedent

Câştigul pe acţiune (EPS), potrivit standardului de contabilitate GAAP din SUA, obţinut din operaţiunile continue a avut o valoare negativă (0,69 dolari) în trimestrul trei, la fel şi câştigul pe acţiune raportat la profitul operaţional (0,39 dolari) – în ambele cazuri, însă, s-au înregistrat îmbunătăţiri semnificative faţă de perioada similară a anului trecut

La data 12 Nov 2019 | 8:53 am

Conferinţa „AGROW“. 20 noiembrie 2019, Bucureşti

UN DIALOG ÎNTRE EXPERŢII ȘI FERMIERII AGRICULTURII ROMÂNIEI PE 20 NOIEMBRIE, LA HOTEL SHERATON BUCUREȘTI

La data 12 Nov 2019 | 8:07 am
AgrointeligențaFost primar, în cătușe! Este acuzat că a încasat ilegal subvenții pentru pășune

Fraudă cu subvenții agricole! Ilie Gherman, fostul primar al comunei Slatina, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. El este acuzat de comiterea infracţiunii de participaţie improprie la comiterea în formă continuată a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă […]

La data 17 Nov 2019 | 3:48 am

PLĂȚI APIA! CUANTUMURILE PENTRU SPRIJINUL CUPLAT LA BOVINE!

Plăți pentru crescătorii de bovine! Ministerul Agriculturii a lansat ieri, vineri 15 noiembrie în dezbatere publică plafoanele alocate pentru crescătorii de vaci de lapte și carne, dar și pentru fermierii care cresc bivolițe. Suma alocată este de 109.236.500 euro, respectiv 518.829.680,4 lei, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2019, pentru schemele […]

La data 16 Nov 2019 | 9:54 am

DIRECTORUL APIA DĂ VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII AFLAȚI LA CONTROL!

Veste bună pentru fermierii care se aflau la control prin teledetecție și nu au încasat încă avansul din subvențiile agricole pentru Campania 2019. Șeful APIA, Adrian APIA, a anunțat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că și acești producători agricoli au început să intre la plată în această săptămână pe măsură ce au clarificat cu funcționarii APIA […]

La data 16 Nov 2019 | 9:53 am

MINISTRUL OROS: AM MAJORAT SUMA pentru PLATA SUBVENȚIEI LA TOMATE!

Buget majorat pentru plata fermierilor! Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat vineri, 15 noiembrie, la Izbiceni, județul Olt, că sumele pentru ajutorul de minimis pentru cultura de tomate au fost majorate astfel încât toți beneficiarii eligibili să poată încasa sprijinul de 3.000 de euro pe an. ”Legat de programele de sprijin şi în primul rând […]

La data 16 Nov 2019 | 9:40 am

Ministrul Adrian Oros a băgat conducerea ANSVSA în ședință!

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a făcut în această dimineață o vizită neanunțată la ANSVSA, unde a discutat cu conducerea instituției despre finalizarea unui plan realist de combatere a pestei porcine africane în România, în condițiile în care mai avem doar un singur județ neînroșit pe harta răspândirii PPA. Adrian Oros le-a transmis celor de la […]

La data 15 Nov 2019 | 11:28 am

Cu ADAMA ai baza perfectă pentru a obține producții mari!

În agricultură, ca și în viața de zi cu zi, grija pe care o acordăm activităților determină în mare parte rezultatul final. Agricultura este o activitate complexă cu multe aspecte care nu se află în controlul fermierilor. Fermierul nu poate controla când plouă sau cât, nu poate controla temperatura, dar poate controla și adapta tehnologia […]

La data 15 Nov 2019 | 4:16 am

NOILE REGULI pentru CREȘTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRIE!

Ordin ANSVSA cu regulile pe care vor trebui să le respecte românii care doresc să crească porci în gospodărie. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă în exclusivitate și în premieră prevederile incluse într-un act normativ ce a fost elaborat la nivelul ANSVSA și al Ministerului Agriculturii. Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au intrat în posesia unui document […]

La data 14 Nov 2019 | 6:06 pm

LIVE. Eveniment AIPROM: ”Fascinanta călătorie a tomatelor de la sămânță la farfurie”

EVENIMENT AIPROM: ” Fascinanta călătorie a tomatelor de la sămânță la farfurie” Descoperim împreună tot ce se întâmplă în culisele procesului prin care tomatele ajung de la producători direct în rafturile magazinelor, și apoi în alimentația noastră!

La data 14 Nov 2019 | 3:26 pm

Naturevo a sărbătorit 20 de ani de activitate pe piața agricolă din România

În prezența unui public numeros, NATUREVO a sărbătorit 20 de ani – o vârstă plină de energie și elan. 20 de ani sunt mai mult decât vârsta maturității și sunt anii în care compania a parcurs un drum spre performanță. Naturevo a fost însoțită în acest drum de fermieri, colaboratori, furnizori, dar, și mai important, […]

La data 14 Nov 2019 | 2:44 pm

MINISTRUL ADRIAN OROS MERGE LA IZBICENI! SE ÎNTÂLNEȘTE CU LEGUMICULTORII DIN OLT!

Ministrul Agriculturii, o nouă întâlnire cu fermierii! Adrian Oros va merge mâine, vineri – 15 noiembrie, la Izbiceni, în județul Olt, să stea de vorbă cu producătorii de legume din localitate și nu numai! Ministrul Adrian Oros este așteptat la Izbiceni de către conducerea și membrii Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, precum și de toți legumicultorii […]

La data 14 Nov 2019 | 2:11 pm