Stiri si noutati

Stiri si noutati

Revista-FermaLaptele din pajişte. Cum ajungem la 25 de litri zilnic?

În mai şi iunie, baza furajeră a vacilor de lapte constă în masa verde păşunată, care poate susţine o producţie de 9-13,5 litri de lapte/zi/animal. Cum ajungem la 25 de litri zilnic?

La data 1 Jun 2020 | 9:45 am

Internetul lucrurilor. Ce este şi cum te ajută?

Imaginează-ţi că ferma ta este o bază de date uriaşă în care toţi senzorii şi toate dispozitivele digitale sunt conectate între ele. Asta înseamnă „Internet of things - IoT”.

La data 1 Jun 2020 | 6:49 am

Capacitatea de a gândi autonom

Agricultura are reputaţia de a fi cumva încremenită în trecut. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar aşa şi trebuie să recunoaştem că în acest domeniu de activitate apetitul pentru inovaţie este destul de ridicat. 

La data 1 Jun 2020 | 6:02 am

10 condiţii minime pentru a vinde ouă online

La noi, este prea puțin dezvoltat sistemul de "coș zilnic", cu abonament la fermieri sau sistemul online de vânzare, când țăranul vine la ușă periodic și distribuie produse la cerere.

La data 1 Jun 2020 | 6:01 am

Calendarul grădinarului: Ce legume plantăm în Iunie?

Dacă nu aţi reuşit să terminaţi plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveţi timp doar la începutul lunii iunie să plantaţi răsadurile de roşii, ardei şi vinete.

La data 31 May 2020 | 7:46 am

Agrometeo iunie 2020: unde va ploua şi unde va fi secetă?

În luna iunie va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar în regiunile sudice, sud-estice şi estice, temperatura medie a aerului va prezenta valori uşor mai ridicate în raport cu mediile multianuale.

La data 30 May 2020 | 4:18 pm

Corteva Agriscience lansează Portfolio farm online

Anul acesta, Corteva Agriscience™ lansează o serie de evenimente de prezentare online a culturilor din câmp, dedicate în mod special cultivatorilor de porumb, floarea-soarelui, rapiță și cereale păioase.

La data 29 May 2020 | 3:25 pm

Sateliţi vs. Drone în Agricultura 4.0

Ştiaţi că 37% din suprafaţa planetei este folosită pentru agricultură? Asta se vede cel mai bine... din spaţiu! Sateliţii măsoară fiecare "centimetru pătrat" din ferma ta.

La data 29 May 2020 | 1:33 pm

GENETICA 4.0: un salt în protecţia culturilor

Folosirea tehnologiilor de inginerie genetică pentru protecţia culturilor va fi o parte esenţială a viitorului în producţia durabilă de alimente.

La data 29 May 2020 | 1:07 pm

Top 5 aplicații agricole folosite în 2019!

Prietenii fermierului din viitor? Smartphone-ul şi agro-aplicația. Iată care au fost cele mai utilizate 5 aplicaţii agricole în 2019, de către fermieri!

La data 29 May 2020 | 1:07 pm

Ce aplicaţii preferă fermierii?

Care credeţi că au fost cele mai utilizate 5 aplicaţii destinate agriculturii în 2019, de către fermieri? Iată topul preferinţelor!

La data 29 May 2020 | 1:05 pm

Dronele care „tratează” bolile plantelor

Există drone care pot folosi inteligenţa artificială spre a detecta automat culturile "bolnave" în timp real, pentru ca fermierii să ia măsurile agronomice necesare la timp. 

La data 29 May 2020 | 8:37 am

Insecta din solar care face toţi banii

În Matca, tot mai mulţi cultivatori folosesc tehnologii eco de fertilizare, polenizare şi combatere a dăunătorilor. Florin Ciocan este unul dintre ei. 

La data 29 May 2020 | 7:25 am

Talendo Extra. Fiabiltate contra făinării

Făinarea este una dintre cele mai frecvente boli ale viței-de-vie deoarece patogenul ce o provoacă, Uncinula necator, se poate dezvolta în condiții variate, într-un interval de temperatură cuprins între 5 și 30°C și de umiditate cuprins între 40% și 100%.

La data 29 May 2020 | 6:00 am

Colostrul de la animale, sursă de profit în ferma ta!

Colostrul de la animale este o sursă de sănătate. Pentru crescătorii de animale, el poate fi şi o excelentă sursă de venit.

La data 28 May 2020 | 2:23 pm
AgrointeligențaSolarul din sticle de plastic construit de Doru Munteanu rezistă de cinci ani fără reparații!

Solarul de legume construit din sticle de plastic este mândria nemțeanului Doru Munteanu din localitatea Dumbrava Roșie. De peste cinci ani, structura pe care a ridicat-o singur nu doar că rezistă, dar îi protejează și cele mai valoroase culturi de legume: roșiile, ardeii, castraveții și, mai nou, și căpșunii. Construcția solarului din peturi a pornit […]

La data 1 Jun 2020 | 6:16 pm

Graficul plăților pentru subvențiile APIA în luna iunie!

Graficul acțiunilor și plăților la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în intervalul iunie-iulie! Funcționarii agenției de plăți au pe lista de acțiuni o serie de autorizări de subvenții și primiri de cereri pentru diverse scheme. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale, prezentându-vă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile […]

La data 1 Jun 2020 | 12:11 pm

Centru APIA, mesaj către fermieri: Sunați la primării să ne transmită adeverințele, altfel pierdeți subvențiile!

Apel al unui centru local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Un fermier a făcut public un mesaj primit de la funcționarii care le solicită agricultorilor să ia legătura cu primăriile care nu trimis adeverințele cu terenurile lucrate în acest an de către producătorii agricoli.”Sunați la primării să ne transmită adeverințele cu terenurile […]

La data 1 Jun 2020 | 7:13 am

Fermier: Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele la bănci și furnizorii de inputuri!

An greu pentru agricultura românească! Seceta din această primăvară a dat peste cap toate planurile fermierilor, culturile agricole însămânțate în toamnă fiind pe alocuri calamitate și 100% astfel că mulți agricultori se văd în situația de a nu-și mai putea plăti creditele la bănci și chiar furnizorii de inputuri. În această situație dificilă se află […]

La data 1 Jun 2020 | 2:44 am

Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: ”Soiurile românești de grâu au rezistat foarte bine la secetă”

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin a trecut cu bine atât peste pandemia de coronavirus cât și peste secetă, în ciuda faptului că deficitul de apă a fost până la un metru adâncime.Soiurile românești de grâu, rezistente la secetă”Soiurile românești de grâu au rezistat foarte bine la secetă. Au simțit stresul hidric, dar […]

La data 1 Jun 2020 | 2:42 am

Formularul cu care fermierii pot obține subvenția APIA în avans!

Modelul adeverinței care trebuie trimisă la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru ca funcționarii să emită documentul pentru obținerea unui credit. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă ajută și vă pune la dispoziție formularul care trebuie completat și trimis la APIA pentru aliberarea adeverinței-punte pentru creditele care se acordă în baza cererii unice depuse la APIA!Astfel, […]

La data 1 Jun 2020 | 2:29 am

Comună terorizată de haitele de lupi care fac ravagii în fermele de animale!

Localitate terorizată de haitele de lupi care dau atacuri sângeroase în rândul efectivelor de animale pe care le dețin fermierii din zonă. Astfel, animalele sămbatice au semănat din nou teroare la o stână din localitatea Runcu Salvei, județul Bistrița Năsăud, unde în noaptea de joi spre vineri, 28-29 mai, animalele sălbatice au atacat și au […]

La data 1 Jun 2020 | 2:27 am

Șeful APIA a mers să verifice dacă funcționarii sunt la centre în weekend!

Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a mers să verifice dacă funcționarii instituției respectă reglementarea privind activitatea continuată și în zilele de sâmbăă și duminică. Șeful APIA Central a mers la APIA Constanța, acolo unde echipele se aflau la birou pentru a prelua și prelucra cererile fermierilor pentru subvențiile […]

La data 31 May 2020 | 10:39 am

Cultivarea hibrizilor de rapiță Clearfield: când se recomandă în fermă?

Producătorii de sămânță din România oferă fermierilor, în fiecare an, și hibrizi de rapiță Clearfield. Compania Bayer, care are în portofoliu unul dintre cei mai bine vânduți hibrizi de rapiță Clearfield, DK Imaret CL, a prezentat în cadrul Bayer Agro Arena de la CIAT Iazu (Ialomița), care sunt argumentele care ar trebui să stea la […]

La data 31 May 2020 | 8:25 am

Primarul din Matca: Cărările din solar nu se scad la măsurătorile din Programul Tomata!

Fermierii care au solicitat ajutor de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate – sere și solarii, sunt acum verificați de către funcționarii Direcțiilor Agricole Județene. Pentru că au existat anumite cazuri în care la măsurarea suprafețelor eligibile s-a făcut prin scăderea căilor de acces, primarul comunei gălățene Matca, Nelu Costea, vine cu precizări […]

La data 31 May 2020 | 7:08 am