Stiri si noutati

Stiri si noutati

Revista-FermaAGRO Oltenia, la a II-a ediţie

Agro Oltenia, cea mai mare manifestare expoziţională din Oltenia dedicată agriculturii, se va desfăşura în perioada 5-7 octombrie 2018 la Centrul Multifuncţional Craiova.

La data 21 Sep 2018 | 3:19 am

PÂINEA a 600 de familii

Un recent sondaj de opinie arată că mireasma preferată a oamenilor este cea a pâinii proaspete. Tot statistic se spune că aroma sa ne face să ne apropiem de străini, să fim mai deschişi şi, în concluzie, nu întâmplător există chiar şi spray de cameră cu miros de... pâine aburindă. De la distanţă recunoaştem parfumul acesta cald, care ne aduce un aer familial, dar şi sunetul inconfundabil al cuţitului care taie coaja crocantă a unei pâini proaspăt scoasă din cuptor. Iar când o rupem cu poftă, toate simţurile noastre par să fie cucerite de unul dintre cele mai ieftine, dar şi cele mai gustoase alimente.

La data 20 Sep 2018 | 6:13 am

Daciana Ungureanu duce mai departe ZESTREA GORJULUI!

Casa din Pociovaliştea, Novaci, a Dacianei Ungureanu, artist plastic şi profesor de artă decorativă, este un adevărat muzeu, ce adăposteşte o bogată colecţie etnografică cu piese de port gorjeneşti, alături de vase ceramice şi tablouri pe care artista pictează motive tradiţionale.

La data 19 Sep 2018 | 10:25 pm

PEPINIERA de la poalele Parângului

„Omul sfinţeşte locul”, spune proverbul românesc care mi-a stăruit în minte de-a lungul întregii discuţii purtate cu inginerul Dumitru Diaconescu, specialist în silvicultură şi horticultură. După 44 de ani lucraţi în acelaşi loc, avansând de la şef de district ca tehnician, la inginer silvic, în anul 2014 s-a pensionat de la ocolul silvic, care i-a fost a doua casă mai bine de patru decenii. Şef de promoţie al Şcolii Tehnice de Silvicultură şi al Facultăţii de Horticultură din Craiova, acum protagonistul nostru este profund legat de ceea ce înseamnă „rodul pământului”.

La data 19 Sep 2018 | 10:13 pm

HRIBII DIN GORJ dau ora exactă pe bursa europeană

Achiziţia fructelor de pădure este una dintre cele mai vechi afaceri locale din zona Novaci. În pădurile de aici cresc poate cele mai bune mânătărci (hribi) din lume, foarte căutate pe piaţa europeană. Tocmai de aceea hribii gorjeni dictează preţul pe bursă, atât prin calitate, cât şi prin cantitate. Asta pentru că încă există destui culegători individuali care iau muntele în piept pentru un câştig bănesc destul de important. 

La data 18 Sep 2018 | 7:19 pm

Bisericuţa de lemn din Novaci, locul cu suflet

Bătrâna şi micuţa biserică din lemn cu hranul "Sfinţii Voievozi" nu făcea parte iniţial din lista cu obiective prinse în proiectul "Viitor pentru Sate", din simplul motiv că nu aveam cum să cuprindem atâtea locuri şi poveşti de viaţă într-o singură zi petrecută în Novaci.

La data 18 Sep 2018 | 4:00 pm

Hibrizi de top pentru recolte de excepţie

Şi în acest an, compania Syngenta a organizat o serie de evenimente în mai multe zone legumicole din ţară, pentru a le arăta fermierilor importanţa geneticii de top în evoluţia perfectă a culturilor. Cea mai recentă întâlnire a avut loc în localitatea Băleni, din judeţul Dâmboviţa, în ferma lui Ionuţ Dumitru, unde au fost prezentate plantaţiile de tomate şi de ardei din spaţii protejate. 

La data 18 Sep 2018 | 9:28 am

Aplicaţia FieldView - noi soluţii digitale pentru eficienţa fermei

În Statele Unite ale Americii, Climate FieldView este cea mai populară platformă pentru agricultura de precizie şi digitală. Succesul ei a înregistrat o creştere foarte mare de la an la an, datorită experienţei pozitive primite de la fermierii care o folosesc. Utilizând şi aplicând tehnologiile agriculturii de precizie, ei pot să-şi crească productivitatea şi să scadă consumul de inputuri în fermă. În momentul de faţă, aplicaţia Climate FieldView este testată şi în România, în 20 de ferme, urmând ca în scurt timp să fie disponibilă şi pe piaţa noastră.  

La data 18 Sep 2018 | 9:27 am

Fermieri campioni la rapiţă - producţii de peste 5 t/ha la proba cântarului

Într-un an agricol dificil din punct de vedere climatic, mai ales pentru cultura rapiţei, hibrizii Pioneer au demonstrat încă o dată faptul că la proba cântarului fermierii nu au cum să fie dezamăgiţi. De exemplu, în vestul ţării, hibrizii PT264 şi PT225 au garantat fermierilor Achim Zeno Cătălin şi Nagy Attila producţii de 5.970 kg/ha, respectiv 5.060 kg/ha.

La data 18 Sep 2018 | 9:26 am

IPSO Agricultură participă la Agralim IAȘI 2018

IPSO Agricultură, lider în piața de mașini și utilaje agricole din România participă în perioada 20-23 septembrie, la târgul pentru fermieri Agralim IAȘI 2018, eveniment ce se desfășoară în aceeași locație, platforma expozițională Transagropolis, situat în comuna Lețcani, la 15 km de orașul Iași. 

La data 18 Sep 2018 | 9:18 am

De vorbă cu Nuşa despre dulceţuri, la VATRA BUNICII

Am încheiat filmările în Novaci la ceas de seară, când apusul soarelui ne-a prins, pe mine şi pe colegul meu în solarul cu roşii, în livada cu meri, peri şi pruni, în beciul casei înconjuraţi de dulceţuri şi siropuri aromate... Ce loc frumos am găsit, în gospodăria de la ţară, pentru a trage concluziile zilei privind "Viitorul pentru sate".

La data 17 Sep 2018 | 8:32 pm

De pe "Drumul Regilor", la Pensiunea MIHAELA

Aţi coborât de pe Drumul Regilor - Transalpina şi căutaţi un popas sau pur şi simplu vă doriţi o vacanţă frumoasă şi liniştită la Novaci? Vă recomandăm cu încredere o pensiune de familie, născută dintr-o afacere zootehnică, pe Valea Măgurii din Novaci, un loc cu aer curat şi mult verde. 

La data 17 Sep 2018 | 8:15 pm

Căpşuni de la STOLO GORJ - afacerea de familie cu gust natural şi sănătos

În dimineaţa zilei de 27 iunie, când era programată filmarea în ferma de căpşuni, a plouat cu găleata. "Înarmaţi" cu o umbrelă şi pungi inscripţionate cu Ferma pe post de pălărie de ploaie am ajuns la plantaţia de căpşun STOLO GORJ, condusă de Florin şi Robert Stolojan, tată şi fiu. 

La data 17 Sep 2018 | 7:52 pm

CAMPANIA DE TOAMNĂ. “Ne străduim să muncim pământul cât mai atent!”

Prima lună autumnală - septembrie - este destul de densă în activităţi agricole. Prioritare sunt înfiinţarea culturii de rapiţă, mai ales acolo unde se înregistrează întârzieri, şi semănatul culturilor pentru masă verde (borceagul, orzul şi secara). În pregătirea campaniei de însămânţare a cerealelor de toamnă, fermierii condiţionează seminţele de orz şi de grâu şi fac controlul purităţii germinaţiei. În acelaşi timp, pregătesc maşinile de semănat. Pe terenurile eliberate de resturile vegetale se continuă ogoarele de toamnă, în aşa fel încât arătura să se aşeze timp de cel puţin două săptămâni până la semănat.

La data 17 Sep 2018 | 9:44 am

BURSA CEREALELOR - septembrie 2018

ROMÂNIA - situaţia exporturilor în sezonul 2017/2018

La data 17 Sep 2018 | 9:24 am
AgrointeligențaAvans APIA 2018: Crescătorii de vaci nu vor intra la primele plăți

Crescătorii de vaci de lapte și de carne nu vor primi, începând cu 16 octombrie, avansul din subvenția pe cap de animal pentru Campania 2018. Conform informațiilor oficiale, schema de sprijin cuplat pentru sectorul zootehnic pentru care se vor vira bani în prima fază a plăților APIA vizează numai crescătorii de ovine și de caprine. […]

La data 21 Sep 2018 | 2:49 am

Val de aer arctic în România: Temperaturile vor scădea brusc

O masă de aer polar din zona Arctică va pătrunde în Europa, iar temperaturile plăcute de până acum vor scădea brusc. În România, fenomenul periculos de răcire bruscă este așteptat chiar de mâine, sâmbătă – 22 septembrie, potrivit meteorologilor care anunță că ploile vor traversa ţara şi, într-o singură zi, temperaturile vor scădea chiar şi […]

La data 21 Sep 2018 | 2:23 am

ULTIMA ORĂ! AJUTOR DE STAT, APROBAT DE GUVERN!

Decizie importantă ce vizează un întreg sector agricol! În ședința de Guvern de joi, 20 septembrie, a fost aprobată o hotărâre prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în acvacultură. Suma prevăzută pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură pentru perioada 2018-2020 este în valoare […]

La data 21 Sep 2018 | 2:10 am

PERFORMANȚA DEKALB la Ziua Porumbului 2018: HIBRIZII COMPANIEI – PE PODIUMUL PRODUCȚIILOR!

Performanța și productivitatea hibrizilor de porumb DEKALB, confirmată încă o dată la Ziua Porumbului 2018! Genetica DEKALB, prin cei șase hibrizi din loturile de la Orezu, județul Ialomița, a reușit să aibă producții de top și să-și dovedească profitabilitatea în condiții de neirigat, cu o tehnologie medie de fermă. La ediția din acest a Zilei […]

La data 20 Sep 2018 | 7:36 pm

KINGFOL ZINC, vedetă la Ziua Porumbului: PLUS de peste 300 kg/ha în SOLELE UNDE S-A APLICAT PRODUSUL!

Agro-Est Muntenia s-a pregătit așa cum trebuie pentru ediția din acest an a Zilei Porumbului, desfășurată în mod tradițional la ferma Elsit din Orezu, județul Ialomița. Platforma inginerului Nicolae Sitaru a găzduit și o parcelă pe care s-a aplicat unul din produsele de bază ale Agro-Est Muntenia, Kingfol Zinc. “Avem un lot demo cu o […]

La data 20 Sep 2018 | 6:48 pm

ȘEF APIA anunță CÂND SE PLĂTEȘTE MOTORINA PE SEMESTRUL II din 2018!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis, astăzi – 20 septembrie, printr-un comunicat de presă că a suplimentat plafonul privind plățile pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. ”În urma cererilor depuse la APIA, s-a constatat necesitatea suplimentării plafonului inițial, astfel prezentul act normativ modifică suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul […]

La data 20 Sep 2018 | 6:36 pm

SUBVENȚII ZOOTEHNIE: Ce sumă se plătește la AVANS PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE!

Plata avansului pentru crescătorii de ovine și de caprine – suma anunțată oficial de către autorități pentru achitarea primei trașe aferente acestui an agricol. Oierii și fermierii care cresc caprine vor intra la plata avansului și li se va vira o parte din sprijinul cuplat pentru zootehnie. Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine și […]

La data 20 Sep 2018 | 11:52 am

Dragi fermieri, nu declarațiile lui Daea scad prețul la grâu, ci lașitatea și blatul!

În aceste zile asistăm la o repoziționare a unora dintre cei mai importanți lideri ai fermierilor din România. Pe fondul luptei deschise din PSD și evaluărilor proprii că Petre Daea este ieșit din calculele politice pentru un nou mandat de ministru al Agriculturii, aceștia vor să dea impresia că niciodată nu au fost în sfera […]

La data 20 Sep 2018 | 9:32 am

Subvenții APIA: Cât se plătește pe hectar în 2018 – SAPS, înverzire, redistributivă și tineri fermieri

Subvenția pe hectar de la APIA pe 2018! Agrointeligența – www.agrointel.ro vă informează în premieră care este cuantumul schemelor pe hectar pentru acest an. Din acești bani se vor achita și plățile de avans ce urmează să înceapă din 16 octombrie. Schemele din care se va plăti avansul APIA pe 2018 sunt următoarele: a) schema […]

La data 20 Sep 2018 | 8:58 am

Subvenții APIA 2018: Când vor intra primii bani pe pământul lucrat de fermieri

Primele sume ce vor fi plătite fermierilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sunt reprezentate de avansul din subvențiile agricole pe anul acesta. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, la Buzău, că îi asigură pe fermieri că vor primi subvenţiile “pe 16 octombrie, în primul minut al zilei, la fel ca […]

La data 20 Sep 2018 | 8:24 am