Stiri si noutati

Stiri si noutati

Revista-FermaCITEŞTE Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2018!

Noutăţi despre subvenţiile APIA, fonduri europene pentru fermieri, reportaje în ferme, tehnologii şi tehnică agricolă, opinii, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole. Citeşti despre toate în Revista Ferma, ediţia 1-14 noiembrie 2018!

La data 11 Nov 2018 | 2:06 pm

REALITATEA care STRIGĂ după noi

Am scris recent un editorial despre tânărul fermier care îşi caută normalitatea aici, la el în ţară. A fost foarte apreciat şi vă mulţumesc pentru încrederea cu care mi-aţi distribuit şi însuşit punctul de vedere. Dar sigur că, dincolo de vorbe, chiar şi de cele ale jurnalistului, mai cu atenţie zămislite, se află realitatea pe care nu avem voie să o ignorăm.

La data 11 Nov 2018 | 1:51 pm

Demo MUNAX cu plugul Rabe şi semănătoarea Tume 3000

Plugul Rabe cu 4 trupiţe şi semănătoarea pentru păioase Tume modelul Nova Combi 3000 au dat proba de lucru în câmp în localitatea Pătulele din judeţul Mehedinţi, în ziua de 28 august. Gazda demonstraţiei a fost fermierul Alin Ciprian Vaidianu (cititi AICI).

La data 11 Nov 2018 | 12:12 pm

“ZIUA PORUMBULUI” APPR şi-a făcut debutul la Iaşi

Prima ediţie din judeţul Iaşi a întâlnirii fermierilor cultivatori de porumb s-a desfăşurat în data de 5 octombrie a.c., la Boureni, comuna Balş, la platforma expoziţională a firmei SC Agro Ilmar SRL Târgu Frumos, coordonată de inginerii Maricica şi Gheorghe Cozma.

La data 11 Nov 2018 | 11:58 am

Peştera POLOVRAGI şi legenda lui Zamolxe

Peştera Polovragi sau “Peştera lui Zamolxe” se găseşte în Munţii Căpăţâna, pe malul Olteţului, la o altitudine de 670 m şi la 20 m înălţime faţă de talvegul râului, pe teritoriul comunei Polovragi din judeţul Gorj.

La data 11 Nov 2018 | 11:10 am

LILIANA, APICULTOR din pasiune

„Apicultura este o pasiune mai veche, din copilărie. Deşi nu ne aduce profituri foarte mari, o facem din plăcere. Este o muncă frumoasă şi curată”, ne spune Liliana Bădiţa, din Polovragi, judeţul Gorj.

La data 11 Nov 2018 | 9:23 am

Căpşuna de Polovragi, regina tarabelor

Cireşele şi căpşunele autohtone sunt „valuta forte” a pieţelor de primăvară. Preţurile primelor recolte ajung la sume exorbitante, dar acestea scad cu rapiditate şi doar cei norocoşi reuşesc să scoată profituri considerabile din fructele timpurii.  

La data 9 Nov 2018 | 6:43 pm

BURSA CEREALELOR - noiembrie 2018

Preţul de export al grâului rusesc îşi continuă trendul ascendent. Astfel, grâul de panificaţie şi cel furajer au închis prima săptămâna din octombrie cu un preţ mediu mai mare cu 2-3 dolari/tonă (preţ FOB cu livrare în perioada octombrie-noiembrie), faţă de ultima săptămână din septembrie.

La data 9 Nov 2018 | 6:41 pm

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna noiembrie

Caracteristici termice şi hidrice: în luna noiembrie  va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând sudul şi nord-vestul ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit.

La data 9 Nov 2018 | 6:40 pm

Popas de suflet: MĂNĂSTIREA POLOVRAGI

Complexul mănăstiresc Polovragi este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Olteţului, la marginea localităţii gorjene Polovragi. Este aproape de Peştera Polovragi, pe care a şi administrat-o timp de trei sute de ani.

La data 9 Nov 2018 | 6:20 pm

Rapiţa cu capu’-n ţărână, fermierii cu PRIVIREA SPRE CER!

Seceta pedologică produce o stare de nelinişte în rândul fermierilor, îngrijoraţi fiind că semănăturile nu au răsărit, în ciuda faptul că ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmase că “pe câmp se vede că toate culturile (…) arată bine din punct de vedere al densităţii, dar şi al calităţii!” Acolo unde condiţiile au fost deosebit de vitrege şi nu a răsărit rapiţa, fermierii au fost nevoiţi să o întoarcă şi să reînsămânţeze terenurile cu grâu. Va fi o cheltuială în plus atunci când vor trage linie!

La data 9 Nov 2018 | 5:59 pm

GÂNDACUL JAPONEZ - invaziv, rezistent şi agresiv

La începutul lunii iulie a.c. am participat la Congresul European de Entomologie de la Napoli (Italia). A avut o multitudine de subiecte foarte interesante. Primul subiect despre care voi scrie în acest articol este despre dăunătorii invazivi. Unul dintre aceştia mi-a atras în mod special atenţia. Cercetătorul Daniel A. Potter (Universitatea Kentucky, SUA) a menţionat că în estul SUA, gândacul japonez este una dintre cele mai dăunătoare specii de insecte invazive din istorie!

La data 9 Nov 2018 | 5:26 pm

KWS Semințe lansează „Proiect pentru România” la RALF 2018, unde este Master Partner pentru al treilea an, consecutiv

De peste 16 ani, KWS Semințe - parte a Grupului KWS Saat SE, unul dintre cei mai importanți producători de semințe pentru agricultură la nivel mondial, își desfășoară activitatea pe piața locală, timp în care a devenit un important pilon de dezvoltare în cadrul grupului la nivel european, cu creștere constantă a cotei de piață regionale în ultimii 3 ani.

La data 9 Nov 2018 | 6:51 am

Forumul Internațional al Marilor Fermieri RALF, pe 8 noiembrie, la București

Peste 200 de fermieri români, cu peste 1000 de hectare fiecare, din toate regiunile țării, vor participa pe 8 noiembrie 2018 la cea de-a treia ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri RALF, amplu eveniment anual care prezintă marile investiții, reușitele recente, modelele de business și proiectele de succes din agricultura românească și internațională.

La data 7 Nov 2018 | 5:49 am

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL

PROIECT iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei Ferma şi specialiştii Dr.ing. LEONARD CONSTANTIN STAFIE şi Dr. medic veterinar RADU ANTOHE

La data 6 Nov 2018 | 12:13 pm
AgrointeligențaȘMECHERII pentru TOCAT BANII FERMIERILOR: Al doilea CONSILIER al ministrului PETRE DAEA – PRINS ÎN CARACATIȚA EGIS!

Agrointeligența – agrointel.ro a descoperit că nu doar un consilier personal al ministrului Petre Daea are legături financiare cu Egis România, ci și un al doilea. Este vorba de Florin Ciobanu, care este angajat ca expert de către compania care va primi o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane de euro pentru a-i învăța pe fermieri […]

La data 7 Nov 2018 | 1:37 pm

Controale la stână. Amenzi pentru ciobani fără carte de muncă

Amenzi usturătoare pentru proprietarii de stâne care au angajat ciobani fără forme legale de muncă. Inspectorii de la ITM Olt au efectuat, în luna octombrie, mai multe controale inopinate la stânele din județul Olt și au depistat patru astfel de cazuri. Crescătorii de animale spun că sunt, la acest moment, neinformaţi cu privire la modalitatea […]

La data 7 Nov 2018 | 12:16 pm

VESTE BUNĂ pentru FERMIERII CU TERENURI ADS: Pământurile statului – INTABULATE 100% GRATUIT!

Veste excelentă pentru fermierii care lucrează terenurile statului. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a aprobat finanțarea, din veniturile proprii, a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor aparținând domeniului public și /sau privat al statului pentru trei instituții, inclus pentru terenurile administrate de Agenția Domeniilor Statului (ADS) Suma totală alocată de ANCPI pentru […]

La data 7 Nov 2018 | 8:40 am

Fermierul LAURENȚIU BĂLĂCEANU, producție de 4,400 kg/ha la floarea-soarelui cu hibridul LG 50.635 CLP și tehnologia PULSAR PLUS!

Povestea lui Laurențiu Bălăceanu poate avea același motto precum sloganul Limagrain: Pasiune pentru agricultură. Fermierul din Izvoru Mare, județul Constanța, a copilărit la țară și a văzut de mic ce înseamnă lucrul cu pământul. „Când răsar toate plantele acestea, e ca și când ți se naște un copil, de care trebuie să ai grijă. Când […]

La data 7 Nov 2018 | 3:28 am

NOI CULTURI ELIGIBILE pentru finanțarea din FONDURI EUROPENE PRIN PNDR!

Înfiinţarea culturilor de dud şi de goji sunt eligibile pentru finanţare din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), suma maximă care poate fi accesată pe măsura dedicată pomiculturii fiind de 1,05 milioane de euro, a anunţat, marţi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). AFIR a publicat versiunea consultativă […]

La data 6 Nov 2018 | 4:13 pm

100 DE TONE DE LUCERNĂ au ajuns ÎN FERMA LUI DAN PETRESCU! Cine se află ÎN SPATELE GESTULUI DE SOLIDARITATE ÎNTRE FERMIERI!

Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu oierul Dan Petrescu pentru a afla ce vești mai are de la Poliție după incendiul care, în urmă cu două săptămâni, i-a fost pus intenționat în fermă. Din păcate însă, se pare că autoritățile din Argeș nu s-au dat peste cap pentru a afla cine a fost […]

La data 6 Nov 2018 | 1:35 pm

Oierul DAN PETRESCU DEMASCĂ SCHEMA ȘMECHERILOR care FAC BANI DIN SCRAPIE: ”Au luat OILE REFORMĂ CU 100 DE LEI, ACUM PRIMESC 250 DE LEI PE ELE”

Despăgubirile pentru scrapie declanșează un nou scandal în sectorul de creștere a ovinelor. Ca de obicei, unii au de câștigat când majoritatea oierilor pierd! Crecătorul de ovine Dan Petrescu a dezvăluit pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro cum arată schema după care operează șmecherii din oierit care, culmea, reușesc să facă profit chiar și pe urma cazurilor […]

La data 6 Nov 2018 | 10:37 am

PREȚ CARTE FUNCIARĂ: Cât costă ELIBERAREA ONLINE A DOCUMENTULUI DE LA CADASTRU!

În prezent, aproape 30% din numărul total estimat de imobile din România sunt înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Tendința este însă în creștere astfel că peste 53.000 de extrase de carte funciară au fost eliberate online, în luna octombrie, de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), de două ori […]

La data 6 Nov 2018 | 9:43 am